Case studies

Brickyard, East Ham

Providing 98 new homes on the site of a former car-park in busy East Ham as part of a mixed-use retail and residential development.

Client: Red Door Ventures

Value: £30m

Dates: June 2019 - To Date

Architect: Studio Partington

Contractor: ARJ

Project Manager: Avison Young

Providing 98 new homes on the site of a former car-park in busy East Ham as part of a mixed-use retail and residential development.

The site sits on the corner of the High Street in East Ham, and is bounded by existing buildings on two sides. The site was a former Co-operative retail building, and the existing redundant basement is still in place on the site, as the site has been a car park for many years.

The proposed development will provide 98 new homes. The site is to have two storeys of retail from ground, with a podium above providing the external amenity space to the residents. Three blocks extend between 2-9 storeys above the podium. This creates three blocks with distinct identities and maximises the site whilst minimising the impact to the surrounding properties.

The proposed structural scheme is to utilise a reinforced concrete frame, with a large column grid in the retail space and a smaller gird for the residential slabs to keep these to a minimum, cost-effective solution. This requires a transfer slab at the podium level, which is also used to support the heavier weight of the landscaping.

We inherited the scheme, which was previously a Cross Laminated Timber (CLT) frame above podium level. As we had concerns about the potential increase in carbon content, we calculated the difference between the two schemes. By careful placement of the columns in the retail and residential units to minimise transfer, we were able to provide an RC frame solution which had a lower carbon content than the previous scheme.

The sustainable drainage design also looked to maximise as much of the above-ground attenuation as possible. By calculating the attenuating properties of the landscaped podium we were able to keep the below-ground drainage attenuation tank to a minimum whilst still meeting the stringent targets of the Local Authority and the wider London Plan.

Key Contacts

Partners

Hannah Smith

Services

Structural

Read More

Civil

Read More

Geotechnical

Read More