Case studies

Big Yellow, Manchester

The design and construction of a Big Yellow self storage facility with associated external works including extensive social realm improvements and soft landscaping. The new build is a 92,000 square foot storage facility.

Client: Big Yellow

Value: £12m

Dates: 2016 - 2019

Architect: Mountford Pigott

Contractor: Triton Construction

The design and construction of a Big Yellow self storage facility with associated external works including extensive social realm improvements and soft landscaping. The new build is a 92,000 square foot storage facility.

The works comprised the construction of a new self-storage facility on a brown-field site. This Manchester site was in a disused state and had significant industrial history. The new construction included piled foundations with reinforced concrete ground beams and a steel framed structure with a concrete soffit over-croft to the ground floor set over five floors.

The building design and foundations involved bridging over an existing sewer with an easement which crossed the building footprint diagonally.

The main perimeter facades to the building are clad in a combination of rainscreen and Corten steel cladding with glazed curtain walling.

The site was bounded by an existing Network Rail bridge structure, carrying electrified overhead power cables. Specific requirements and conditions were applied to Network Rail both prior to and throughout the course of all of the construction.

Key Contacts

Partners

Andrew Frost

Partners

Hannah Smith

Services

Structural

Read More

Civil

Read More

Geotechnical

Read More