Case studies

Bampfylde Street, Exeter

CampbellReith recently designed this private rent student residential scheme for students of the University of Exeter, located just a few minutes walking from the campus.

Client: HG Capital Investments

Value: £39m

Dates: March 2017 - September 2018

Architect: Jefferson Sheard

Contractor: URBN Construction Ltd

CampbellReith recently designed this private rent student residential scheme for students of the University of Exeter, located just a few minutes walking from the campus.

Originally a British Heart Foundation shop on Bampfylde Street, Exeter, this new student accommodation over 8 storeys contains 153 units of en-suite rooms in shared apartments and studios with mini kitchens. All rooms have pod bathrooms. Also included are extra social spaces comprising a gymnasium, coach waiting area and common room.

CampbellReith originally designed the building as RC frame full height, but quickly adapted the design to utilise a transfer deck to support a modular lightweight metal framing system above 1st floor. A panelised cladding system with brick and stone facings is used.

The building is to be clad with brick as this creates a homogeneous environment with other buildings in the area. This student residential block is located near to a bus station and bus depot, offering good transport links to the students.

Some of the challenges faced by this project include:

  • The short duration of the design programme, which was met thanks to close collaboration by all parties involved
  • The complexity of the site in a congested environment
  • Having to build tight against surrounding roads and party walls
  • A proactive approach to design and problem resolution which included an existing basement uncovered in the courtyard meaning the external drainage layout had to be reconfigured.

Key Contacts

Partners

Andrew Frost

Associates

Tom Marsland

Services

Civil

Read More

Structural

Read More

Geotechnical

Read More