Snowdown Colliery, Kent

The project was a mixed use development on the former Snowdown Colliery site, which lies 14.5 kilometres to the north west of Dover, Kent. The development involved creation of a 7.5 hectare ‘industrial park’ including up to 23,850 m2 of employment footprint, and approximately 18 hectares of outdoor informal recreation area, 13 hectares of limited access conservation area and 9 hectares as a landowner buffer.

The key objective of the project was the successful redevelopment of Snowdown Colliery, which was part of the Kent Coalfield Regeneration Programme. The objective of the programme was to create approximately 2,500 jobs among four former colliery sites. SEEDA also aimed to maximise and broaden the impact of the regeneration investment on the site so that the proper beneficiaries were those from the former mining communities where comprehensive renewal and rebuilding is needed most. The redevelopment of Snowdown Colliery formed an integral part of this programme.

CampbellReith was instructed by SEEDA to undertake the Environmental Impact Assessment (EIA) and prepare the Environmental Statement (ES), and to design the surface and foul water drainage for the site. Within this scope of works, CampbellReith was responsible for commissioning a range of specialist sub-consultants, site investigations and a structural building survey in relation to the condition of former colliery buildings.

Services: Civil, Environmental

Sectors: Regeneration