Royal Albert Basin, London

The Royal Albert Basin covers a 16Ha site and is located in London’s East End, close to City Airport and the Excel Centre. The site was historically occupied by part of the Beckton Gasworks, an oil storage depot, paint works, cooperage and petroleum wharf. The project comprised ground remediation, earthworks, ground improvement and the provision of drainage infrastructure. A validated site, ‘ready for construction’ was delivered on behalf of the London Development Agency / GLA.

The Albert Basin remediation project enabled the wider regeneration of the area and CampbellReith has since been involved in the delivery of subsequent developments on the partitioned site including Gallions Quarter (Housing) and Gallions Park (Porsche Dealership).

The aim of the work was to deliver, within a 12 month period, a cost efficient and sustainable remediation scheme with regulatory approval for the basis of onward development.

CampbellReith provided detailed specifications for each element of remediation. Human health, controlled waters and waste risk analysis work was completed utilising the EAP20 package for water and RBCA and CLEA packages for human health risk. Bespoke modelling was completed for the hazardous properties assessment for waste.

The remedial works incorporated ex-situ soils treatments utilising soil stabilisation, bioremediation and soil screening. The groundwater remediation incorporated ex-situ ‘pump and treat’ remediation and hydrocarbon product removal using an on-site lagoon facility and treatment towers. The treated soils were predominantly reused on site to promote the principles of sustainability.

The infrastructure works comprised the design of two large (1.20m diameter) surface water sewers draining via an outfall into the River Thames and a secondary drainage network. As the site was underlain by up to 10m of soft Made Ground and Alluvium ground treatment was provided along the route of the new sewers and re-aligned road: this comprised the installation of vibro stone columns and the localised excavation of the peaty Alluvium.

During the works, practical constraints predominantly comprised statutory permissions from the Environment Agency (riparian easements, abstraction and discharge consents), Dockland Light Railway (easements), Local Authority (roads) and service providers for infrastructure connections. Early consultation and ongoing liaison were an integral aspect of pursuing these approvals as was the agreement from the London Borough of Newham to allow the works to proceed in advance of planning. In addition technological solutions were adopted where possible to minimise disruption; such as the adoption of thrust boring techniques to install the drainage beneath the existing roads

Services: Civil, Environmental

Sectors: Residential, Infrastructure